Február 8

2013. február 8.

Nem. A dátum nem hibás. Valóban a tavalyi február nyolcadikáról akarok írni.

2013 február 8-án pontban este 6-kor a bátaszéki II. Géza Gimnázium aulájában útnak indult valami. Valami, ami lehet, hogy nem dob sokat az emberiség, az ország, de még csak a városunk történelmén sem, de bennünk örök emlékként marad fenn. Ettől a naptól tartjuk az Amerikai Idióták nevű zenekart létező bandának.

Mivel eddig még sosem fogalmaztuk meg a pontos sztorit, ezért itt az ideje, hogy mindenki megismerjen minket teljes egészében.

A nagy történet egy poénos ötlettel kezdődött, ami Rácz Ferdinánd és Péter Tamás 'Güzü' (ének) fejében fogant meg. A terv az lett volna, hogy az iskolai farsangon valamilyen zenekarnak öltözzünk. Az első zenekar ami szóba jött az AC/DC volt. Aztán amikor Egle Kende (gitár) is be lett avatva, akkor egy újabb ötlettel gazdagodott a terv.
"Mivel a Güzü egy kis szemfestékkel "teljesen olyan" mint Billie Joe Amstrong, ezért öltözzünk inkább Green Day-nek."
Így is lett. Innen már egyenes út vezetett affelé, hogy élő zene is legyen az előadásunkban. Emellett ismerősökből verbuváltunk még biztonsági őröket, rajongókat és Egle Gyula Koppány 'Yigula' csatlakozott hozzánk a dobok mögött. A kiválasztott dal a Green Day egyik legismertebb száma az American Idiot lett. A számválasztás miatt a farsangi produkciót Amerikai Idiótákra kereszteltük. A fellépés a próbák számához, a tehetséghez és a tapasztalathoz képest egész jó lett, ám így is "csak" a 2. helyet sikerült megcsípni a jelmezversenyen. Ekkor még nem gondoltuk, hogy ennek az egésznek lesz folytatása is...

... de lett. Méghozzá nem is akármilyen. Az iskolában hagyományosnak számító Géza-gálán (egyfajta ki mit tud) ismét fellépési lehetőséghez jutottunk. Ekkorra már nélkülözhetetlen volt egy basszusgitáros, mivel itt már nem csak egy "kis vicces kis produkcióról beszélhetünk" (copyright Horváthné). A zenekar közös megegyezés alapján Farkas Tamás Barnabást kereste meg, aki ekkor már rendelkezett bizonyos tapasztalatokkal (nagybőgő). A gála műsorában délelőtt és este is helyet kaptunk. Az American Idiot mellett eljátszottuk az Ocho Macho slágerét is, a Jó nekemet. A közönség pedig rendkívül hálásan reagált az érzelmes és a pörgős számokra. Ettől a pillanattól kezdve már mindenki érezte, hogy ezt folytatni kell.

Így is lett. Próbákkal eltöltött hetek után a 14. Bátaszéki Tavaszi Fesztiválon (az IHM előtt) léptünk ismét színpadra 5 számmal (thank you Amy). A siker itt sem maradt el. Ezen a felépésen már velünk zenélt Sztojka Nikoletta 'Ta' (gitár) is, aki februárban még a rajongók között tombolt.
Májusban részt vettünk egy angol nyelvű tehetségkutató versenyen, ahol a "Wake me up when september ends" című számmal különdíjat szereztünk.

Ezek után a nyár folyamán még három fellépésünk volt. Játszottunk Bátán a P.Mobil előtt, Dunaszekcsőn a Mr. Slave előtt és Bátaszéken a RockAntRoll előtt. Ezeken a koncerteken már egy majdnem sok számot tartalmazó repertoárral álltunk fel, amibe Green Day-ek és egyéb rock feldolgozások tartoztak. Az itteni fellépéseket köszönjük Barchinger Balázsnak, Pirisa Rékának, Faller Martinnak és Rácz Gergőnek.

Az őszi időszakban az Iparosban léptünk fel a Metal Dazze-zel. Ez után a koncert után lépett ki a zenekarból Farkas Tamás Barnabás, ám még egy alkalmat bevállalt Mohácson. Az új basszeros szintén egy barátunk Vincze Mátyás 'Macska' lett. Decemberben a Bodega Rock Banddel zártuk az óévet, majd januárban a MoonBreakerS-szel kezdtük az újat. Kisebb fellépéseken szerepeltünk az őszi-téli időszakban, mint például pályaválasztási börze, iskolai nyílt nap, iskolai farsang, Nagy Imi akusztikus estje, stb...

Most pedig újra február 8. van. Szinte el sem hiszem. Ez az egy év egyszerűen elrepült. Erre nem lehet mást mondani. Nem akartam hétköznapiasan fogalmazni, de tényleg olyan, mintha tegnap kezdtük volna.

A jövővel kapcsolatban annyit mondhatok, csináljuk ameddig tudjuk, ameddig lehet. Februárban a Géza-gálán láthattok, márciusban találkozunk Szekszárdon a Club Neoban, majd Bátaszéken az Iparosban, áprilisban tuti buli a Nagy Imi akusztikus húsvétja szintén az Iparosban és a "harmadikpéntekes" Club Neo banzáj. Aztán még meglátjuk. Ki tudja, mit hoz a jövő.

Addig is mindenkinek jó hétvégét, jó bulizást (nekünk meglesz), magunknak pedig sok közös koncertet Veletek.

Pussz,
A.I.

U.I.:
A zenekar első éve során 8 db kisebb fellépésen vett részt, 8 db koncertet adott, 25 számot akart megtanulni, 22-t tanult meg, ebből koncerteken 18-at használt, 3 tagúból 4, majd 5 tagúvá vált, egy basszusgitáros váltás volt és megannyi feledhetetlen emlékket kapott.